Marka Tescil Nedir

Marka Tescili Nedir? Neden Önemlidir? Başvurusu Nasıl Yapılır?

Marka, şüphesiz bir işletmeyi diğer işletmelerden ayıran en önemli özelliktir. Günümüzde de birçok tüketici ürün veya hizmet arasında tercih yaparken marka üzerinden değerlendirme yapmakta ve tercihlerini o yönde kullanmaktadır. Markanın bu kadar önemli olması tescilini de bir o kadar önemli hale getirmiştir. Marka tescili, işletmelerin marka haklarını koruması ve kopyalamalarının önüne geçmesi adına da oldukça önemli bir unsurdur.

Marka sadece işletmeci açısından değil, tüketici açısından da önemli bir faktördür. Tüketicilerin marka olanı tercih etmesindeki temel sebepler, markayı güvenilir bulmaları, tekrar satın alma bilincinin oluşması ve karşılarında her daim muhatap bulabilecekleri birilerinin olmasıdır. Marka faktörü tüketici açısından bu kadar önemliyken, markanın tescili de işletmeci açısından bir o kadar önemlidir. Peki işletmeciler için bu kadar önemli olan marka tescili nedir? Neden önemlidir? Başvuru nasıl yapılır kısaca değinelim.

Marka Tescili Nedir?

Marka, işletmelerin varlıklarını sağlıklı bir şekilde devam ettirmesi açısından önemli bir unsurdur. Bu unsurun devam etmesi kadar korunması da bir o kadar önemlidir. Bu korumanın elbette yasal bir dayanağı bulunmalı ve kesin olarak belgelenmelidir.

Bu koruma ve belgelendirmenin nedeni markanın, işletmenin varlığını temsil ediyor olması, tüketiciye en kısa yoldan ulaşıyor olmasıdır. Bu sebepten dolayı işletme için bu kadar önemli olan haklar korunmalı ve tüm haklar yasal olarak garanti altına alınmalıdır.

Marka tescili de tam olarak bu aşamada devreye girmekte ve hak sahibini koruma altına almaktadır. Marka tescili, kapsamlı bir araştırma yapılmış, üzerine düşünülmüş, ve sonunda halka mal olmuş bir markanın, kullanılmasını ve kopyalanmasını engellemek amacı ile alınması gereken bir belgedir. Aynı zamanda marka tescili, işletmenin kurumsal kimliğine verilecek zararın da önüne geçilmesi açısından oldukça önemlidir.

Marka Tescili Neden Önemlidir?

Tescilli marka, işletmelerin varlığına ve imajına yönelik olası zararları meydana gelmeden önleme özelliğine sahiptir. Markanın kötü niyetli kişi ve kişiler tarafından taklit edilmesi halinde, zarar görecek kurum markanın sahibi olan işletmedir. Böylesi bir durumda sadece güven zedelenmeyecek aynı zamanda söz konusu işletmenin gelir durumu da olumsuz anlamda etkilenecektir.

Ticaret tarihi tescil edilmemiş markanızın başkaları tarafından kullanılması mümkündür. Markanız için bu durumdan daha tehlikeli olanı ise, markanızı kullananların her şeyi kendilerine aitmiş gibi, markanızın üzerinde hak iddia ediyor olmasıdır. Bu durumda markanız sadece çalınmaz aynı zamanda sahiplenebilinirde.

Koruması olmayan marka sahibi işletmelerin bu gibi durumlarda yapabilecekleri bir şey yoktur. Markanızın elden gitmesi haricinde birçok yaptırıma da maruz kalması mümkündür. Markanızı sahiplenenler, kendi adlarını tescil ettirdikleri takdirde emeğiniz ne kadar olursa olsun, sizi hiçbir hak elde edemeyeceğiniz duruma getirebilir.

Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

Markanızın belirttiğimiz zararlara maruz kalmaması adına yapmanız gereken, söz konusu markanızı koruma altına almaktır. Koruma altına almak istediğiniz markanız için tescil başvurusunda bulunulmalıdır. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan bu başvuru iki şekilde gerçekleşmektedir:

  • Bireysel başvuru
  • Atanılacak bir vekil aracılığı ile yapılacak başvuru

Marka tescil etme başvurusu, belgelerin eksiksiz bir biçimde olması ve teslim edilmesi şartı ile teslim tarihinden itibaren başlamaktadır.

İstenilen belgeler ise vekalet belgesi başta olmak üzere başvuru sahibinin açık kimliğine ait belgeler, başvuruya gerekçe olan ürün veya hizmetlerin açıklamalı listesi, başvuru ücretinin ödendiğini gösteren belge, rüçhan hakkı talep edildiyse bunun ücretinin ödendiğini ilgili şartname şeklindedir.