2024’ün son günlerinde sizleri küçük bir zaman yolculuğuna çıkarmak istedim.
Hatta bu zaman yolculuğuna çıkarken yanımda ChatGPT Pro’yu da aldım. Malum o kadar hızlı unutmuşuz ki, yazının detaylarında siz de fark edeceksiniz.
Dolayısıyla başlıkları oluştururken ona sordum. 😊
Haberlerden bilirsiniz genelde yılın son günlerinde hep o yıl içerisinde olan değişiklikler yazılır, onlar yorumlanır. Ben ise biraz daha geriye gidip Üstün Patent’in fikrinin ilk tohumlarının atıldığı 2014’te buldum, kendimi.
Ve ChatGPT’ye sordum. Son 10 yılda teknolojide neler değişti?
Bana verdiği başlıkları aşağıda bulabilirsiniz.
- Mobil Teknolojilerde Büyük Dönüşüm
2014 yılında iPhone 6 ve Galaxy S5 kullanıyormuşuz. Telefonun tipini hatırlamak için Google’ladım… Ben iPhone 6’ya sahip olduğumu bile hatırlamamakla birlikte o zamanlar marka ve patent dosya başvuruları için piksel dolu kamerasıyla başvuruları fotoğraflayıp operasyon departmanına yönlendirişim geldi. 😊 Operasyon departmanı JPEG giden fotoğrafları PDF hale getirip bir sürü birleştirme programından falan geçiriyorlardı.
2024 yılında elimin altında iPhone’nun son modellerinden biri var. Çektiği fotoğrafları kendi düzenliyor. Scan programı var, kaldı ki biz onu bile beğenmez olduk. Yapay zeka destekli kameralar, katlanabilir ekranlar, her gün yenilenen uygulamalar derken dünya gözüyle iPhone’nun 16’sını da bu sene bitmeden görmüş olduk.
- Yapay Zeka (AI) ve Sesli Asistanların Yükselişi
2014 yılında yapay zeka hâlâ yeni bir kavramdı. Ben inanın hatırlamıyorum. Patent işi yapmama rağmen yapay zeka ile ilgili aklımda o yıllara dair hiçbir şey kalmamış. Sadece Siri’yi hatırlıyorum. Günaydın dediğimizde cevap vermesi bize müthiş bir dönüşüm gibi gelmişti.
Şimdi 2024 yılında, yukarıda da bahsettiğim gibi bu yazıdaki ana dönüşüm maddelerini bile ChatGPT ile yazdım. Son 10 senede sanal asistanların ve yapay zekanın hayatımıza girişi bambaşka oldu. Özellikle yapay zeka ile ilgili var olan 3 kitapta yazdığım bölümlerim ve Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) ile aktivitelerim sayesinde trendleri daha sık ve sektörel bazlı takip etme fırsatı yakalıyorum. Her gün bambaşka bir halde karşımıza çıkıyor. Yapay zekayı konuşurken patent konusunda Dabus davasına da atıf yapmadan geçemeyeceğim. Yapay Zekanın patent sahibi olabileceğine dair tüm dünyayı karıştıran bu dava bizim bağlı olduğumuz otoriteri de oldukça zorladı ve değişime zorladı. 😊
- Sosyal Medyanın Evrimi
2014 yılında, Facebook tabii ki vardı. Ancak Instagram o kadar yeniydi ki, ilk fotoğrafım 3 beğeni falan almıştı. Reklam olup olmadığını hatırlamamakla birlikte hiç video çektiğimizi hatırlamıyorum. Youtube’da da reklamlar bu kadar gündüz kuşağı gibi değildi, daha yeni yeni keşfediliyordu.
2024 yılında bana sorarsanız Sosyal Medya nedir, diye? Ticaretin merkezi derim. Son 5 yılda çok fazla sayıda Instagram girişimcisinin markasını yaptım. Bu kişilerin büyümesine, ticarete katkısına şahit oldum. Ben de aynı şekilde markamı büyütmek için tüm mecralarda doğru bir yönetim yapmak zorunda kaldım. Artık bir podcast kanalım var: ‘Kimleri Görüyorum!’ adında. Bu kanalda nur topu gibi 2024 bebeği 😊
- Ödeme Teknolojileri: Nakit ve Karttan Temassız ve Dijitale
Yapay zekanın bana verdiği 4. Madde de nakit sistemleri ile ilgiliydi. Gerçekten farklılığı bana düşündürmese ödemelerimizin hep QR ile, kartsız ve online olacağını düşünecektim. 😊 Ama 2014’te daha çok kartla hatta şifreli 😊 ve nakit ödemeler yapıyorduk.
2024 yılını anlatmama gerek yok, diye düşünüyorum. Neredeyse tüm alışverişlerimiz online. Artık Kripto Paralar ile ilgili bir dünyamız var… Bu paraların bir borsası var ve her coğrafya için aynı para birimini kullanıcılarına sunuyor. Apple Pay, Google Wallet teknolojileri, soğuk cüzdanlar derken kartlarımız bizim için ilkel araçlar haline döndü. 😊 Bankacılık sektörü de bu devrime QR ödeme sistemleri ile yetişmeye çalışıyor. Bunu maddeyi yazarken dönüp çantamda nakit var mı, diye de merak etmedim, değil. 😊 Aramızda kalsın ben de nakitten hızla vaz geçenlerdenim.
- İnternet Hızları ve Bağlantı Teknolojileri
Yapay Zeka ile birlikte ana çatısını oluşturduğumuz yazının son başlığı internet hızı ile oldu. 2014 yılında 4G teknolojisini yeni yeni duymaya başlamamıza rağmen neredeyse hepimiz 3G çocuklarıydı. Aramızda benim gibi çevirmeli ağdan dahi internete bağlananlar da olabilir. Ama konumuz bu değil. 😊
2024 yılında ise 5G hatta 6G teknolojilerini konuşuyoruz. Çin’in bu konu ile ilgili çok ciddi denemeleri mevcut. Zaten bunlar gelmezse bizim saniyeler süren dosya indirme sürelerimize yakında katlanamayacağız. Çünkü dünyamız o kadar hızlı hale geldi.
- Alış – Veriş Alışkanlıkları ve Pazar Yerleri
Bu başlığı ben yazıyorum, sevgili sanal asistanım bu değişiklikten fazla etkilenmemiş gözüküyor, bence onun yaşı tutmadı. 😊 Çünkü gerçekten inanılmaz değişiklik gösterdiğine ve tüm pazarlama araçlarını da çok etkilediğine inanıyorum.
Artık alışveriş süreçlerinin kaba hesapla %75’inin online alış-verişe döndüğü düşüncesindeyim. Aynı ölçüde evimize bile aldığımız ihtiyaçları da online ortamda yönetir olduk. 2014 yılında Trendyol 4 yaşındaydı. Bugün 18 yıllık bir Pazar yeri, büyüdü de büyüdü. Öyle büyüdü ki, yatırıma dönüştü. Globale açılan markamız Getir’de aynı şekilde, milli gururumuz haline geldi.
Son 10 yılda sayısız değişiklik oldu.
Tüm insanlık olarak bunlardan dolaylı veya direkt olarak etkilendik.
Artık yeni bir dünyadayız.
2025’in bolluk ve bereket ile gelmesini bu durumun da ülkemize yansımasını istiyorum. En çok patent sayılarında dünya standartlarında yer edinmek istiyorum.
Siz de dileklerinizi yorumlara bırakabilirsiniz.
İyi seneler dilerim.