DANIŞMANLIK
360 Derece Marka Koruma, Üstün Patent’in katma değerli bir hizmetidir.
Marka Takip Hizmeti
Marka Tescili sonrasında, markanız 10 yıllık süreyle koruma altındadır. Ancak tescil koruması markanızın taklit riskini engellemez. Bu sebeple tescilli markanın, taklit riskine karşı TPE tarafından yayınlanan binlerce marka arasından kontrol edilmesi gerekmektedir. Üstün Patent olarak, markanın taklit edilme riskini ortadan kaldırmak adına TPE tarafından ilan sürecinde yer alan markalar arasında sınıf, sözcük, renk gibi kriterleri baz alarak benzerlik araştırması yapıyoruz. Benzerlik araştırmasında tescilli markayı taklit etme riski olan markaları inceleyerek marka sahibine itiraz edebilmesi için sunuyoruz. Bu hizmetimizle birlikte markalar daha tescil edilmeden taklit riskini engelleyerek, ticaret hayatındaki benzerlik riskini ortadan kaldırmış oluyoruz.
360 Derece Marka Koruma
360 Derece Marka Koruma, Üstün Patent’in katma değerli bir hizmetidir.
360 Derece Marka Koruma hizmetimiz sayesinde markaların ticaret hayatına risksiz bir başlangıç yapmasını ve eksiksiz bir koruma hizmeti ile sürdürülebilir olmasını sağlıyoruz.
360 Derece Marka Koruma Süreçleri
360 Derece Marka Koruma, Üstün Patent’in katma değerli bir hizmetidir.
- Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan 1995’ten bu yana yayınlanmış tüm markaları sektörel bazda, tescillemek istediğiniz marka ile karşılaştırıp sizlere risk faktörlerini sunuyor ve detaylı bir Tescile Uygunluk Araştırma Raporu sunuyoruz.
- Marka tescil işlemleri ile ilgili olarak detaylı bir araştırmanın ardından ileride potansiyel yönlenebileceğiniz sektörlerle ilgili de gerekli bilgilendirmeyi yönlendirmeyi ve araştırmayı yapıyoruz.
- Geçtiğimiz senelerde gelen internet sitesi kurma zorunluluğu ile markanızla uyuşan domain adreslerinin uygunluğunu da kontrol ederek 360 Derece Tescil Araştırması hizmetimizle uygun markalar ve domainler için sizler adına başvuru işlemlerini gerçekleştiriyoruz.
- Tam koruma için sunduğumuz marka benzerliği araştırma hizmetimizle her ay yayınlanan marka bülteninde yayınlanmış yüzlerce marka içinde benzerlik araştırması yaparak, markalarınızın taklit edilme riskini ortadan kaldırıyoruz.
Tanınmış Marka Başvurusu
Tanınmış Marka kavramı her marka için ayrıca değerlendirilmesi gerektiğinden, uluslararası alanda olduğu gibi, TPE mevzuatında da yapılmamış, mahkeme içtihatları ve markaya göre değerlendirmelere bırakılmıştır. Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) bu konuya açıklık getirmek amacıyla tavsiye kararı yayınlamış ve bazı kriterler belirlemiştir. TPE’de ve birçok Yargıtay Kararında Tanınmış Marka, “Bir kişiye veya girişime sıkı bir biçimde bağlılık, güvence, kalite, reklam gücü, yaygın bir dağıtım ağına bağlı, müşteri ve diğer sübjektif ilgi ve ilişkiler ayrımı yapılmadan coğrafi sınır, kültür ve yaş farkı gözetilmeksizin aynı çevredekilerce refleks halinde beliren bir çağrışım” şeklinde tanımlanmaktadır.
TPE tavsiye kararı ve Yargıtay uygulamaları ışığında Tanınmış Marka Belirlemesine Yönelik 17 Kriter belirlemiştir. Bu kriterler ışığında Üstün Patent olarak, Tanınmış Marka Başvurusunda bulunulmak istenen marka ile ilgili ön değerlendirmeler yaparak, kriterlere cevap verecek ilgili belgeleri TPE mevzuatına göre düzenliyor ve başvuruda bulunuyoruz. Tescil süreci boyunca TPE ile Marka Sahibi arasındaki tüm koordinasyonun sağlıklı yürümesi için danışmanlık hizmeti veriyoruz.
Markaların Tanınmışlık Düzeyleri ile İlgili Esaslar
Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığı, 19.11.2003 tarih ve 25294 sayılı ResmiGazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5000 sayılı Türk Patent Enstitüsü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun madde 13 (d) bendi uyarınca “İlgili mevzuat hükümlerine göre, markaların tanınmışlık düzeyleri ile ilgili esasların belirlenmesi ve uygulamaya konulması işlemlerini yapmak” ile de görevlendirilmiştir. 556 sayılı Markaların KorunmasıHakkında Kanun Hükmünde Kararname madde 47 ve 48 uyarınca tüm Enstitü kararlarına karşı, bu karardan zarar gören kişiler, Enstitü nezdinde itiraz edebileceği gibi Markaların Tanınmışlığına ilişkin karar da itiraza açıktır. Markalar Dairesi Başkanlığı, markanın halk tarafından tanınmışlık düzeyini, markanın herkes tarafından bilinirliğini, markanın, malın potansiyel ve fiili kullanıcılarının da ötesinde ulaşmış olduğu genel tanınmışlık düzeyini aşağıdaki kriterler çerçevesinde değerlendirir.
- Markanın tescilinin ve kullanımının süresi.
- Markanın tescilinin ve kullanımının yayıldığı coğrafi alan ve kapsam.
- Markanın üzerinde kullanıldığı mal ve/veya hizmetin piyasadaki yaygınlığı, pazar payı, yıllık satış miktarı nedir?
- Markaya ilişkin promosyon çalışmalarının özellikleri nelerdir?
- Reklam niteliğinde olmayan ancak markanın tanıtımına faydalı olabilecek nitelikte faaliyetler var mıdır?
- Markanın tanınmışlığını gösteren bir mahkeme kararı var mıdır veya marka sahibinin markasını koruma yolundaki etkin çabaları nelerdir?
- Marka ne derece orijinaldir, markanın ayırt edicilik niteliği nedir?
- Markanın tanınmışlığına ilişkin yapılmış kamuoyu araştırmaları varsa bunların sonuçları.
- Markanın sahibi firmaya ilişkin özellikler
- Markanın sahibi firmaya ilişkin özellikler
- Marka üzerinde kullanıldığı mal veya hizmetle özdeşleşiyor mu? Marka kelime veya şekil olarak görüldüğü anda refleks olarak belli bir ürünü çağrıştırıyor mu? Marka üzerinde kullanıldığı mal veya hizmetle ilgili olarak belli bir kaliteye veya statüye işaret ediyor mu?
- Markayı taşıyan ürüne veya marka sahibi firmaya ilişkin olarak alınmış belgeler, ödüller var mı?
- Markayı taşıyan ürünlerin dağıtım kanalları ve söz konusu ürünlerin ithalat ve ihracat olanakları nelerdir?
- Eğer marka bir satışa konu olmuşsa, marka üzerinde kıymet takdiri yapılmışsa markanın parasal değeri nedir? Markanın parasal değeri, marka sahibinin yıllık bilançosunda gösterilmiş midir?
- Marka tescillerinin kapsadığı mal ve/veya hizmet portföyünün genişliği nedir?
- Marka halk nezdinde tanınan bir marka ise bu tanınmışlık düzeyini ne kadar süredir korumaktadır?
- Markanın tanınmışlığından ötürü, bu niteliğine yönelik tecavüz fiilleri var mıdır? Marka üçüncü kişilerce taklit ediliyor mu? Marka üçüncü kişilerce kullanılmakta ise bu kullanım, şekil ve üzerinde yayıldığı coğrafi ve ticari alan itibariyle tanınmış marka sahibine zarar veriyor mu?
- Marka, üzerinde kullanıldığı mal veya hizmetin niteliği itibariyle veya potansiyel ve fiili kullanıcı kitlesinin niteliği itibariyle tecavüze açık mı, değil mi?
- Yukarıda sayılanların ispatına yönelik olan veya bir markanın tanınmış olduğunun ispatına yönelik her türlü belge.
Coğrafi İşaret Başvurusu
6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 34. maddesine göre Coğrafi İşaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi İşaret, gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri gibi konularda tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır.
Coğrafi İşaret Türleri
- Menşe Adı: Bir ürünün, tüm veya esas nitelikleri belirli bir coğrafi alana ait doğal ve beşeri unsurlardan kaynaklanıyorsa bu durumdaki coğrafi işaretlere “menşe adı” denir. Ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümünün belirlenen coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu çerçevede menşe adı olarak tescil edilen coğrafi işaretlerin kaynaklandıkları yöre ile bağları çok kuvvetlidir.
- Mahreç İşareti: Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere “mahreç işareti” denir. Hammaddesi veya üretim, işleme aşamalarından bir tanesi yörede gerçekleşen bir ürün mahreç işareti olarak tescillendiğinde diğer üretim ve işleme aşamaları kaynaklandığı yöre dışında da gerçekleştirilebilir.
Kimler Coğrafi İşaret Başvurusu Yapabilir
- Ürün veya ürünün kaynaklandığı coğrafi alanla ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,
- İlgili ülkede benzer marka ile karşı karşıya kalınması durumunda hukuki ve ticari açıdan zarara uğrama durumu,
- Ürünle ilgili olarak kamu yararına çalışan veya üyelerinin ekonomik çıkarlarını korumaya yetkili dernekler, vakıflar
- Ürünün tek bir üreticisi varsa, bu durumu ispat etmesi şartıyla ilgili üretici, başvuru yapma hakkına sahiptir.
AB Coğrafi İşaret Başvurusu
Sınai mülkiyet hakları koruması dünyanın her yerinde tescil gerçekleştirilen ülkede geçerlidir. Bu bağlamda, sınai mülkiyet hakları kapsamında olan coğrafi işaretlerin ülkemizde gerçekleştirilen tescilleri de yalnızca Türkiye sınırları içinde geçerli olmaktadır. Farklı ülkelerde koruma elde etmek için ya o ülkelerin mevzuatı çerçevesinde tescil başvurusunda bulunmak ya da uluslararası koruma sağlayan sistemler kapsamında başvuru yapmak gerekmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında koruma sağlayan Avrupa Komisyonuna başvuru yapmaktır. Avrupa Komisyonuna sadece tarım ürünleri ve gıda maddeleri ile ilgili coğrafi işaretler için başvuru yapılabilmektedir. AB nezdinde başvuru yapmak için öncelikle Türkiye’de coğrafi işaret tescilinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Coğrafi İşaret Tescilinin Amacı
Türkiye’de coğrafi işaretler,10 Ocak 2017 tarih ve 6769 sayılı Kanun kapsamında tescil edilerek korunurlar.
- Kültürel Mirasın korunmasına yarar sağlar.
- Coğrafi İşaret ürünü tanımlar ve üretimin bu tanımda yer alan kriter ve kurallara göre yapılmasını sağlar.
- Haksız rekabet ortamını ortadan kaldırır.
- Coğrafi İşaret ürünü tanımlar ve üretimin bu tanımda yer alan kriter ve kurallara göre yapılmasını sağlar.
- Bulunduğu ve üretildiği coğrafyanın kalkınmasını sağlayarak, gelir kalemleri arasında yerini alır.
- Bulunduğu ve üretildiği coğrafyanın tanıtım araçlarından biri haline gelir.
Biliyor Musunuz?
AB komisyonundan tescil almış 3 adet coğrafi işaret tescilimiz bulunmaktadır. Bunlar; Antep Baklavası, Aydın İnciri ve Malatya Kayısısı.
Telif Hakları Danışmanlığı
Telif hakkı, bir ürünün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesini ifade eder. Kişinin her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken sağlanan haklar olarak da tanımlanmaktadır.İlim ve edebiyat eserleri, musiki eserler, güzel sanat eserleri, sinema eserleri ve derlemeler telif hakları çerçevesinde korunmaktadır.
Telif Haklarının Özellikleri
- Telif Hakkının doğması için tescile gerek yoktur. Fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar eserin üretilmesiyle birlikte doğar.
- Telif hakları soyut niteliğe sahiptir. Telif hakları ile koruma altına alınan, insan düşüncesinin yarattığı maddi olmayan mallardır. Telif hakları somutlaştığı maddeden ayrı ve bağımsız bir varlık ve hukuki değere sahiptir.
- Telif haklarında ülkesellik ilkesi geçerlidir. Koruma hangi ülkede talep ediliyorsa koruma şartları o ülke mevzuatına göre belirlenir.
- Mutlak hak niteliğine sahiptir. Telif hakları herkese karşı ileri sürülebilirler. Ancak toplum menfaatinin korunması gibi nedenlerle bu mutlak hakka çeşitli sınırlamalar getirilmiştir. Mutlak hakka getirilen sınırlandırmalar: Kamu düzeni, genel ahlak, kamu yararı gibi sebeplerle getirilen sınırlamalar ve hususi menfaat (şahsi kullanım vs.) yararına getirilen istisnalardan oluşmaktadır. (Örneğin, bir eserin kâr amacı güdülmeksizin, şahsi kullanım amacıyla çoğaltılabilmesi mümkündür.)
- Fikri mülkiyet hakları belli bir süre boyunca korunurlar.(fikir ve sanat eserlerinde 70 yıl vs.) Fikir ürünleri somutlaştıkları eşyadan ayrı ve bağımsız bir hukuki statüye sahiptir.
- Fikri ürünler özel kanun, tüzük ve yönetmelikler çerçevesinde düzenlenmektedirler.