MARKA TESCİL
Marka tescili, bir işletmeyi diğer işletmelerden ayıran en önemli özellik olarak kabul edilir.
Marka Nedir?
Marka, 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 5. Maddesinde; “Bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlaması ve marka sahibine sağlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her türlü işarettir.” olarak tanımlanır.
Marka Tescil Nedir?
Markaların mülkiyet hakkının kimde olduğuna dair ulusal ve uluslararası yetkili kurum ve kuruluşlarca kayıt altına alınmasına da marka tescili denir. Marka tescili, bir işletmeyi diğer işletmelerden ayıran en önemli özellik olarak kabul edilir.
Marka Tescil Süreçleri
- Tescile Uygunluk Araştırması: Üstün Patent olarak, marka sahibi hangi sektörlerde faaliyet gösterecekse bu sektöre ait sınıflar belirliyor ve Türk Patent ve Marka Kurumu’nun veri tabanındanyer alan 100 binlerce marka arasından Tescile Uygunluk Araştırması gerçekleştiriyoruz. Bu araştırmada benzerlik oluşturabilecek sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar birçok etmeni titizlikle inceleyerek marka sahibine Tescile Uygunluk Araştırması Raporumuzu sunuyoruz. Bu rapor ışığında TPE başvuru koşullarına uygun olarak marka tescil sürecimizi başlatıyoruz.
- Başvuru:Markanın tescile uygunluk araştırması sonrasında başvuru evrakları ile birlikte TPE’ye müvekkillerimiz adına marka tescil başvurusu yapılır.
- Şekil İnceleme:Marka tescil başvurusu ile ilgili eksik işlemlerin olup olmadığını başvuruya engel teşkil eden durumların incelendiği 2 aylık süredir.
- Hukuki İnceleme:Marka başvurusunun esas, hukuk ve benzerlik açısından incelenmesi süreci olup, 3 aylık süredir.
- İlan:Marka inceleme aşamasından sonra tescile uygun olduğu belirlenir ancak itirazlar için 3 ay askıda bekletilir.
- Tescil:Marka tescil edildikten sonra belgelendirilir ve 10 yıl boyuncamarka tescil belgesiyle korunur.
Marka İtiraz
Marka başvuru sürecinden sonra Hukuki İnceleme (TPE tarafından yapılan inceleme) ve İlan süreçlerinde iki ayrı itiraz süresi bulunmaktadır. Bu süreçlerden herhangi birinde başvuru sahibinin markası için verilen red kararına itiraz etme hakkı vardır. Red kararı dikkatlice incelenmeli ve Türk Patent ve Marka Kurumu’na detaylı bir dosya haline getirilerek (emsal kararlar, benzerlik araştırması vs.)itiraz edilmelidir. İtiraz süreci marka başvurusu sırasında takip edilmesi gereken en önemli süreçtir.