YURTDIŞI MARKA TESCİL
Marka tescili, bir işletmeyi diğer işletmelerden ayıran en önemli özellik olarak kabul edilir.
YURTDIŞI MARKA TESCİLİ
Marka Tescili, ülkeseldir. Başka bir deyişle, marka tescili, sadece başvurusu yapılan ülke sınırları dahilinde geçerlidir. Bu sebeple, gerçek veya tüzel kişinin faaliyet göstermek istediği tüm ülkeler için marka tescil belgesi alması gerekmektedir. Yurtdışı Marka Tescili ihracat yapan işletmelerimiz için çok önemli ve dikkat etmesi gereken bir husustur. Tescilsiz marka ile ihracat ciddi riskler taşımaktadır. Bu nedenle, işletmelerin ihracat yapılan ülkeler ve potansiyel ülkeler için Yurtdışı Marka Tescili yaptırması yatırımlarını korumaları açısından neredeyse zorunlu hale gelmiştir.
- İlgili ülkenin gümrük mevzuatında gereklilik olabilme durumu
- İlgili ülkede benzer marka ile karşı karşıya kalınması durumunda hukuki ve ticari açıdan zarara uğrama durumu,
- İlgili ülkede taklit edilebilme riski,
- İlgili ülkede şirketin geleceğini garanti altına alabilmek adına mutlak suretle yurtdışı marka tescilinin yaptırılması gerekmektedir.
Biliyor Musunuz?
Ülkemizde ihracat yapan şirketlerimize yurtdışı marka tescili konusunda teşvik ve destek paketleri bulunmaktadır.
Yurtdışı Marka Başvuru Süreçleri
- Ülkesel Marka Tescili:Doğrudan tescil talep edilen ülkenin resmi marka ofisine vekil aracılığıyla yapılan başvuru şeklidir. Ülkesel başvuru yapılması durumunda genellikle tescil süreci takribi 1 yıl olmasına rağmen bu süreç ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir.
- Madrid Protokolü:WIPO (Dünya Fikri Haklar Örgütü) tarafından yürütülen ve Türkiye ile birliktetoplam 90 ülkenin üye olduğu Madrid Protokolü kapsamında gerçekleştirilen uluslararası toplu marka tescil sistemidir. Madrid Protokolü kapsamında başvuru sonrası WIPO tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirme ise 5-6 ay sürebilmektedir. Tüm bu süreçlerden sonra WIPO tarafından ilgili ülke ofislerine yapılacak bildirim sonucunda markanın tescil edilip edilmeyeceğinin geri bildirimi beklenir. Bu süreç ise azami 18 aydır.
- AB Kapsamında Tescil (EUTM):28 ülkenin (Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İngiltere, Hırvatistan) bulunduğu Avrupa Birliği için tek bir başvuru ile tüm ülkelerde geçerli koruma almak mümkündür. Ekonomik ve hızlı olduğu için tercih edilebilmektedir.Tescil süresi takribi 12-18 aydır.
- OAPI (Afrika Birliği) Tescil Sistemi:OAPI (Afrika Sınai Mülkiyet Hakları Organizasyonu) tarafından yürütülen ve 17 adet Afrika ülkesininüye olduğu toplu tescil sistemidir. Tüm dünyada olduğu gibi Türk Sanayicilerinin de yönünü Afrika’ya çevirmesiyle birlikte söz konusutescil sistemi daha çok tercih edilir hale gelmiştir.İlgili ülkeler birliği Madrid Protokolü kapsamına dahil olup tek bir ülke gibi seçilerek de başvuru yapılabilmektedir.