Ne değişti dersiniz?
Pazarlama araçları mı?
Markaların yönetim kurulları mı?
Satış stratejileri mi?
Bunların hiçbiri tek başına değil!
Dünya değişti. Dünyanın tüm dinamikleri alt üst oldu. Klasik pazarlama araçları artık yok. Daha da ötesi artık hedef kitle anlayabildiğimiz hedef kitle değil. Bugün bir ankette bir şeyden hoşlanıyor, yarın başka bir mesajla başka bir yöne anında kayıveriyor. Neredeyse tüm sadakat programları markaların ya ellerinde patlıyor ya da düşündükleri sürdürülebilirliğe ulaşmadan unutuluveriyor.
Tüm gri alanları yönetmek de markaları yeni ve -bence- bilinmez bir serüvene atıyor.
Markalar Her Şeyi Deniyorlar
Son birkaç yıldır özellikle logolardaki değişim süreçleri, sadeyi ve standardı arama üzerine yapılıyordu. Kısaltmalar değişim sancılarının yaşandığı ilk yıllarda inanılmaz popülerdi, sonra baktılar ki çok taklit edilebiliyor, araştırma yaparken bile tekstil ararken kargoya ulaşıyorsunuz, -şükür ki- ondan vazgeçildi. Ama denendi 😊
Her neyse…
Kısa, okunabilir fontlu, minimalist, iki boyutlu ve sade markalar revaçta. Çünkü artık markaların küresel köyde hatırlanmayı beklemeden akılda kalmaya ihtiyaçları var!
Dünya bu yöne gidiyorsa, biz ne yapıyoruz?
Bu değişimlerle ilgili olarak bizlerin kapısını da her gün başka bir danışan çalmaya başladı. Logom çok karmaşık, renkleri dijitale uymuyor, okunmuyor, çekici değil, uzun… Liste böyle uzayıp gidiyor.
Tüm bu sıralamadan sonra bizlere de marka sahiplerine de tek bir çıkış yolu kalıyor, değişim!
İzniniz olursa 😊 bu konuyu mevcut markalar ve girişimciler için iki başlıkta maddelendireceğim… Herkes için katkı sağlamasını ve yol gösterici olmasını temenni ediyorum.
Bir marka sahibi olarak değişime gitmek istiyorsanız:
- Markanızı sadeleştirin ve yeni logo için düğmeye basın.
- Basit bir logonuz varsa yeni dinamiklere ve dijitale (özellikle dijitale) uygun mu diye kontrol edin.
- Bir logo değişikliğine gittiğiniz takdirde, mümkünse çok renkli, alacalı bulacalı, pantonesinin ne olduğu belli olmayan renklerden kaçının.
- Göz yormayan fontlar seçin.
- Dijital trendlere mutlaka göz atın ve hedef kitlenizi tekrar bir gözden geçirin. Mümkünse bu hedef kitle analizlerini danışmanlarla yapmaya gayret edin.
- Tescil sürecini logo ile birlikte yenileyin. Logodaki küçücük bir değişiklik bile tescile konu olan bir durumdur, lütfen bunu atlamayın.
- Global bir marka olma yolunda ilerlemek istiyorsanız mutlaka yeni logonuzla tescil süreçlerinizi başlatın.
- Eğer renkli veya sesli bir marka tasarrufunuz varsa, renk ve ses tescillerini mutlaka yaptırın.
- Mümkünse markanızdan vazgeçmeyip revizeye gidin. Markadan vaz geçmek sanılandan daha maliyetli bir şeydir. Maksimum mevcut markanızın yerine hızlıca sizinle özdeşleşecek markalar seçerek bu değişimi yapın.
- Marka değişikliği yapacaksanız da tüm tescil sürecinizi yenileyin.
Yeni bir marka oluşturmak istiyorsanız:
- İlk başlığınız hedef kitleniz. Girişimci olarak yüksek rakamlı hedef kitle analizlerine verecek bütçeniz olmayabilir. Bunun için basit araçlar veya kendinizce yöntemler bulabilirsiniz.
- Hedef kitlenizi seçtikten sonra markanızı onların dinamiklerine uygun seçmeye dikkat edin.
- Markanızı seçtikten sonra süreci ön marka araştırma aşamasına taşıyın, yani bizlere. Biz sizin için yerel veya potansiyel ülkelerdeki sınıfları kontrol edelim. Markanız benzersizse yola devam edin, kullanılıyorsa yeniden başlayın. Benim tavsiyem mutlaka alternatifli marka düşünün.
- Markanızı seçtikten sonra dünya trendlerine mutlaka bakın ve ne satıyorsanız satın dijital bir marka olun.
- Yukarıdaki logo koşullarına ek olarak hatırlanabileceğiniz bir logo seçin. Unutmayın, eski markaların mutlaka sadık bir kitlesi vardır. Sizler bu sadakat için sıfırdan başlayacaksınız.
- Eğer bir bütçe ayırabiliyorsanız, mutlaka marka konumlandırma yapmış, mümkünse sektörel bilgiye sahip bir kurumsal kimlik tasarımcısıyla çalışın.
- En son kararınızı aldıktan sonra tescil sürecine başlayın. Tescilli bir marka ile satış yapıyor olmak etkileyicilik katacaktır.
Marka oluşturmak da marka değiştirmek de büyük bir yolculuk. Her ne kadar basit görünse de bu yolculuğun her anı mutlak düşünme ile karar verilebilecek türden.
Çünkü genelde marka seçimleri tek atımlık kurşundur. Onu heba etmek yeniden başa dönmek anlamına gelebilir.
Aman Dikkat!