Yapay Zekayı Fotoğraf Filtresi ile Sınırlıyoruz Ya, | Üstün Patent

Yapay Zekayı Fotoğraf Filtresi ile Sınırlıyoruz Ya,

Ben Ona Yanıyorum!..

Dünya yapay zekayı konuşuyor ve herkes yapay zekayı deneyimlemeye çalışıyor, her deneyimine de maksimum düzeyde şaşırıyor. Özellikle ülkemizde de fotoğraf filtresi deneyimlediğimiz kadar belki hiçbir deneyimi bu kadar sevip sahiplenmemişizdir.

Sizin de bildiğiniz gibi çok uzun zamandır bir fotoğraf furyası devam ediyor. En son magazin de Türkiye’nin Yeşilçam’a damga vuran aktrislerinin fotoğraflarını bugüne uyarlamışlar. Baya başarılı olmuş görmeyenler için ben de aşağıda paylaşıyorum.

Benim favorim Filiz Akın 😊

Ben de beğeniyorum, yeni çıkan trendleri uyguluyorum. Ancak durumun artık bundan ibaret olmadığını anlamamız ve yapay zeka ile ilgili harekete geçmemiz gerekiyor. Yeterince görüntülerimizle, fotoğraflarımızla oynadığımıza ve ChatCPT’yi de deneyimlediğimize göre üretime geçmemizin tam zamanı olduğunu düşünüyorum.

Dünya çok başka yerlerde ve bizi bunlarla uyutuyorlar gibi bir his doğuyor içime…

Fotoğraflar, diş kavuğuna doldurmayacak konular için ChatCPT’ye başvurmalar bir kenara dursun, ülkeler bu işle ilgili patente konu olan noktalarla ilgili ciddi adımlar atıyor, yatırımlar yapıyor. Çok yakın gelecekte bu patentlerin kapsadığı konularda ürün üretmek istediğimizde gayri safi milli hasılamızın birçoğunu bu lisansları kullanabilmek adına harcayacağız, gibi görünüyor.

Kaldı ki, bugün bile şu filtreler için harcadığımız paranın hadde hesabı yok. Küçücük gibi görünen 200 TL’ler 500 TL’ler milyonlarca insandan sadece bir filtre için toplanıyor.

Bizler de trendler uğruna bu paraları veriyoruz! Bu programların çoğu da Türkiye menşeli değil, ona da dikkat çekmek isterim.

Gelelim Asıl Konuya

Yapay Zeka bizim sandığımız gibi milenyumun icadı değil.

Yapay Zekada yürütülen yıllardır çok ciddi bir yarış var. 2018 yılına kadar bu yarışın birincisi hep ABD’ydi. Bizim düşündüğümüzün aksine ABD’li şirketler 1976 yılından beri yapay zeka konusunda çeşitli patent başvuruları yaparak (Özellikle IBM 1976-2000 yılları arasında 2 bin 744 başvuru yapmış.) zaten bu kapsamda inovasyonun temellendirmişlerdi. 2019 yılında yeni yasalarla desteklediği yapay zeka politikası sayesinde Çin de bu yarışta ikinci aktör haline geldi.

Bunu nereden anlıyoruz?

Son yıllarda yapay zekanın dahil olduğu IPC kodlarında alınan patentlerde büyük bir artış var. Yani patent sayısının artışı yapay zeka patent başvurularının artışı ile paralel düzeyde işliyor. Aşağıdaki tabloda bize bu konu ile ilgili sektörel ipuçlarını veriyor.

Geleceğin rekabetini hangi ülkelerde olacağını ülkesel bazlı patent istatistiklerinden çıkarım yaparken WIPO’nun 2018- 2020 yılları arasındaki istatistiklere dayanarak yayınladığı raporda “Hangi ülkeler hangi teknolojilerde uzmanlaşıyor?” başlığı altında yer alan tabloyu incelemenize sunarım.

2018-2020 döneminde patent başvurularını teknolojik olarak kategorize ettiğinde Çin (yayınlanan tüm başvuruların %10’u), Kore Cumhuriyeti (% 8,4) ve ABD (12.% 2) en çok bilgisayar teknolojisinde; Japonya (%9,9) çoğunlukla elektrikli makinelerde, Almanya (%11,4) ise taşımacılıkta yaptığını görülmektedir.

WIPO tarafından yayınlanan bu raporun kategorize ettiği patent başvuruları, gelişen veya gelişecek olan sektörlerin neler olduğunun analizi etmemizi sağlıyor. Özellikle yapay zekanın yaygın olarak kullanıldığı telekomünikasyon, elektronik, ulaşım, sağlık vb. sektörlerin ülkelerin patent başvuru kategorilerinde nasıl öne çıktığı yapay zeka teknolojisiyle patent başvurularının doğru oranda yükseldiğini kanıtlıyor.

Kıssadan hisse yapay zeka konusu bir fotoğrafın çok ötesinde!

Bence kendi fotoğraflarımız yerine ülkemizin yapay zeka kategorisindeki fotoğrafını çekmekte yarar var.

Ama filtresiz, en doğal haliyle!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

💬 Marka uzmanlarımıza yazın
Scan the code