Markanız Marka Mıdır? | Üstün Patent
Markanız Marka Mıdır

Markanız Marka Mıdır?

Markanız Marka mıdır?

Öncelikle hepinize iyi haftalar dilerim. 2020’nin ilk ayını bitirdik. Bu yılda 2019 gibi çok hızlı geçeceğe benziyor. Ancak zaman çok değerli… Hepimiz çokça söyleriz keşke hafta 8 gün olsa gün 30 saat olsa… Ben açık ve net dile getireyim. Umduğumuz gibi olsa da hiçbir şey değişmeyecek. Yine zaman akıp gidecek.

Sadece tek bir unsurun zamanın akışını etkilemese de akış yönünü değiştirdiğine inanıyorum.

Rutine başkaldırıp hayallerine doğru adım atmak.

İşte bu olduğu andan itibaren zamanın akış yönü değişmeye başlıyor. Buna örnek vereceğim iyi girişimcilik hikâyeleri var, elbette. Ancak ben bu sefer yolculuğa başlayacak kişilerle, deneyimleri değil yola çıkma kararından sonra zamanın yönünü birlikte değiştirecekleri en yakın arkadaşıyla ilgili konuşmak istiyorum.

Kimdir Bu Arkadaş?

Tabii ki, MARKA!

Markanız gerçek anlamda sizin başarınızda en büyük hatta başrolü oynayacak, hatanızda aynı yarayı alacak, ticaret hayatınızdaki benliğiniz olacaktır. Dolayısıyla kendinize iyi bir yol arkadaşı belirlemek için ciddi bir emek harcayacak, birçok ismi/logoyu elimine edecek, her şeyi araştıracak ve öyle yola çıkacaksınız. Siz ne kadar markanızın elçisi olacaksanız, unutmayın markanız da bir o kadar sizin elçiniz olacaktır.

Gelin biraz marka seçerken resmiyette nelere dikkat etmeniz gerekiyor onları inceleyelim.

Markanızın tescil süreci ret gelmemesi durumunda 8 ile 12 ay içerisinde tescillenmektedir. Tescil süreci biraz uzun sürse de bu süreçte markanın benzersizlik araştırmasını yaptıysanız yatırımlara başlayabilirsiniz. Bundan yola çıkarak resmiyette de markanızın marka olabilmesi için, ilk koşul BENZERSİZLİK! Başka bir deyişle markanızın daha önce kimse tarafından tescil edilmemiş olması ve/veya başvurusunun yapılmamış olması öncelikli koşuldur. Bu koşulun dışında marka seçerken aşağıdaki maddeleri göz önünde bulundurarak seçim yapmanız gereklidir.

  • Herhangi bir ayırt edici niteliğe sahip olmayan işaretler marka olamaz.
  • Ticaret alanında cins, çeşit, vasıf, kalite, miktar, amaç, değer, coğrafi kaynak belirten veya malların üretildiği, hizmetlerin sunulduğu zamanı gösteren veya malların ya da hizmetlerin diğer özelliklerini belirten işaret veya adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içeren işaretler marka olamaz. Örneğin, Sandalye marka niteliği taşıyamaz.
  • Ticaret alanında herkes tarafından kullanılan veya belirli bir meslek, sanat veya ticaret grubuna mensup olanları ayırt etmeye yarayan işaret veya adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içeren işaretler marka olamaz. Örneğin, marka almak istediğinizde bakkal, kırtasiye, avukat diye bir marka alamazsınız.
  • Malın doğası gereği ortaya çıkan şeklini ya da başka bir özelliğini veya teknik bir sonucu elde etmek için zorunlu olan veya mala asli değerini veren şeklî ya da başka bir özelliğini münhasıran içeren işaretler marka olamaz. Örneğin, küçük ev aletleri ile ilgili marka başvurusunda küçük ev aletlerini kullanamazsınız, başka bir deyişle mala özgü bir şekli/özelliği aynı sektörde marka olarak tescil ettiremezsiniz.
  • Mal veya hizmetin niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak işaretler marka olamaz. Haksız rekabet ortamı oluşturmamak, tüketicinin satın alma sürecini etkileyerek yanıltıcı ibarelerle tüketiciyi mağdur etmemek amacıyla bu tür ibareler de marka tescil sürecinin olumsuz sonuçlanmasına neden olacaktır.
  • Bir devlet veya uluslararası örgüte ait işaretler marka olamaz.
  • Kamuyu ilgilendiren veya halka mal olmuş tarihi veya kültürel bir değeri içeren işaretler marka olamaz. Örneğin, Ulu Önder Atatürk diye bir marka almanız mümkün değildir.
  • Dini değer veya sembolü içeren işaretler marka olamaz.
  • Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olan işaretler marka olamaz.
  • Tescilli coğrafi işaretten oluşan ya da tescilli coğrafi işaret içeren işaretler marka olamaz. Örneğin, Ezine Peyniri, Çorlu Leblebisini marka olarak alamazsınız.

Her girişimci önce hayallerle başlar ama unutulmamalıdır ki, tarihe hayaller değil hikayeler yazılır. Hikayenin baş kahramanı da MARKA’dır. Markanızı seçerken çok dikkatli olun, çünkü oyunun ortasında başrol oyuncusunu değiştirmek, en yakın arkadaşınızdan vazgeçmek neredeyse imkansızdır!