Pazarlama Stratejinizi Markanız Belirler! | Üstün Patent
Pazarlama Stratejinizi Markanız Belirler!

Pazarlama Stratejinizi Markanız Belirler!

Marka doğumlarında iki odak noktası vardır: biri değeri bir diğeri hedef kitlesidir. Markanın seslendirilmesi, logosunun rengi, yazının karakteri & puntosu, kurumsal kimliği yani markaya dair her şey bu değer ve hedef kitle bazında belirlenir. Özellikle ürün, hizmet veya yetenek pazarlayacağınız her neyse hedef kitlesini belirleyerek yola çıkılmalıdır.

Marka doğumundan büyümesine kadar uzun bir yolculuktur. Hedef kitlesi belirlenen ürün, hizmet ve yeteneğin ikinci aşaması da istenilen değerde hedef kitlesiyle buluşmasıdır. İşte pazarlamanın sözlük anlamı tam olarak elinizdeki her neyse onu değere dönüştürecek stratejiler bütünüdür.

Hedef Kitleniz -> Kurumsal Kimliğiniz -> Pazarlama Stratejiniz

Ne dedik hedef kitlenin belirlenmesi, markanın pazarlama stratejisinin belirlenmesi ve piyasaya kurgulanan değerde sunulması, bu söylemleri bir zincirin halkaları olarak düşündüğümüzde ancak bir bütün olarak yola çıkmamız mümkündür. Markanızın logosundaki karakterin inceliği, puntosu ve rengi hedef kitleyi tetikleyen en önemli unsurdur. Herkesin artık bildiği gibi yeşilin güvenilirliği, turuncunun acıktırma hissini uyandırdığı, siyahın zarafeti ya da yazımdaki italik karakterin dişi bir pazarlama unsuru olduğu kurumsal kimliği oluştururken hedef kitlenizin ne kadar önemli olduğunu yansıtmaktadır. Peki, bunları gerçekten iyi belirledikten sonra değerlediğiniz markanız veya hedef kitle bazında konumlandırdığınız markanızın pazarlama stratejisi için neler yapmalı?

Pazarlama Stratejisi Ne Zaman Geliştirilir?

Aslına bakarsanız pazarlama stratejisi, markanın kurumsal kimliği ve hedef kitlesi ile paralel belirlenmesi gereken bir unsurdur. Çünkü ürün, hizmet ve yetenek pazarlama stratejisi olmadan piyasaya sürülse dahi rekabet ortamında tutunması oldukça güç olacaktır. Bu yüzden marka yolculuğunda belirlenmesi gereken Pazarlamanın 5 P’si gerçekten çok önemlidir:

1- Product – Ürün: “Ne satıyoruz?” sorunun karşılığıdır.

2- Price – Fiyat: Bu madde oldukça önemlidir. Piyasadaki yerinizi, fiyattaki avantajınız ve/veya kaliteniz belirler. Dolayısıyla rekabet ortamında iyi yapılmış piyasa araştırmaları oldukça önemlidir.

3- Place – Yer: Ürününüzü nerede sunacağınız çok önemlidir. Özellikle dijital pazarlama ve geleneksel pazarlama tekniklerinin iç içe girmiş olduğu bir evredeyiz. Dolayısıyla satış yapacağınız yer ürününüzün aynı zamanda tüm pazarlama koşullarını ve pazarlama bütçesini belirleyecektir. Örneğin: hem internet hem de sıcak satışınız olacaksa bu strateji ona göre belirlenmeli ve bütçesi ona göre oluşturulmalıdır.

4- Promotion – Promosyon: Promosyon yerel anlamda bizim çok tercih etmediğimiz, markamızı konumlandırırken göz ardı edebildiğimiz bir unsur olabiliyor. Ancak markayı anlatırken veya sunarken tüketiciyi nasıl teşvik ettiğimiz veya onlara ne vereceğimiz çok önemlidir. Ürünü koyduğumuz torbadan, hediye paketinin uyumuna, indirim kuponundan yapmanız gereken indirimlerin tarihlerine kadar belirlemeniz gerekmektedir.

5- People – İnsan: En en en önemli maddedir. Markayı kimle sunacağınız ve sunan kişinin markayı nasıl temsil etmesi gerektiğine kadar bu maddede belirlenmektedir.

Tüm bu süreçlerde detayları yazarak, değerlendirmelerinizi objektif yaparak adımlarınızı atın. Tüketicinin kendi yararına olan hiçbir şeyi göz ardı etmeyeceğini ve unutmayacağını iyi bilin. Dolayısıyla verdiğiniz değer ve çizdiğiniz imajdan asla ödün veremezsiniz, bu durumu göze alarak markanızı piyasaya sürün ve asla vazgeçmeyin!

ŞİMDİ OKUDUĞUNUZ HER ŞEYİ UNUTUN!

Sayfalarca marka konumlandırmayı anlatıp kitaplar yazsak da tescil olmadan yola çıkmak çok büyük hata ve beraberinde büyük riskleri getirecektir. Kelimelerle birkaç satıra sığdırdığımız bu anlatım aslında günler, haftalar alan detaylıca çalışmanın ve tutunmak için geçen onca zamanın habercisidir. Pazarlama dehası Seth Godin, “Başarı sabır ister” sözü bu yolun uzun ve çetin bir yol olduğunu nitelemektedir.

Markanızın mevcut sektörde, ileride potansiyel gördüğünüz diğer sektörlerde ve üretim yapabileceğiniz sektörlerde araştırılması çok önemlidir. Risk görülen araştırma raporu sonucunda markayı ilk başından değiştirmeniz ve değiştirdiğiniz risksiz markanın tescil başvurusu ile yola çıkmanız sizi tahmin edemeyeceğiniz risklerden koruyacak ve kara geçirecektir.

Domain Araştırması Unutulmamalıdır!

Markanızın sınıfsal bazda araştırılmasının ardından risksiz görünen marka tescili ile birlikte markanın domain uygunluğu kontrolü de yapılmalıdır. Domain kontrolü, dijital pazarlamanın en önemli kalemidir. Hatta bir adım ötesinde artık Instagram’da bile marka kontrolü yapmak markanızın stratejisinde çok büyük rol oynayacaktır.

Marka Tescili ve domain araştırması ilk adımınız olmalıdır!

💬 Marka uzmanlarımıza yazın
Scan the code