Onlar Birer Türk Markası | Üstün Patent
Onlar Birer Türk Markası

Onlar Birer Türk Markası

Onlar Birer Türk Markası!

Hiç unutmuyorum Apple’ın kurucusu Steve Jobs öldüğünde Laleli’de bir tekstilci Steve Jobs markası ile tekstil ürünleri satmak için başvuru yapmıştı. Apple, Laleli’deki bu tekstilcinin yayında olan markasına itiraz ederek reddedilmesini sağlamıştı. Bu itirazın, değeri ölçülemeyen Apple tarafından, başvuru yapan tekstil firmasını risk faktörü olarak değerlendirmesi ile alakalı olduğunu düşünmüyorum. Bu itirazın altında yatan en önemli unsur sahiplenme…

Çünkü Steve Jobs bir Amerikan Markası’dır! Apple da, Steve Jobs da Amerika’ya aittir.

Dünyanın neresine giderseniz gidin Steve Jobs gibi bir isimden marka yapamazsınız. Bunun nedeni bu isimlerin bulunduğu coğrafya ile eşleştiği için ülkeler tarafından sahiplenilmiştir. Bu isimler ülkelere adanmış birer markadır ve her ülke bu markaları kendi için pazarlar ve bu markalara ülke ekonomisi için destekte bulunurlar.

Tanımak ve Pazarlamak Lazım

Gözümüzü ülkemize çevirdiğimizde de tanıtma ve pazarlama konusunda diğer ülkelere oranla biraz geride olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Türk bilim insanları gerektiği kadarıyla ülkede gündem olmuyor, sahip çıkılmıyor, hayatları öğretilmiyor, rol model haline getirilmiyor, dolayısıyla bu kadar arkada bıraktığımız için ülke markası haline gelmiyor. Haliyle marka olarak görmediğimiz için ülkemizi hep diğer ülkelerin teknolojilerinin altında görüyoruz. Aslında öyle değil!

Aşağıda sizinle dünyaya mal olmuş bilim insanlarından örnekler vermek istiyorum.

  • Aziz Sancar’ın ismini biz ancak Nobel aldıktan sonra duyabildik. Ancak yaptıklarıyla dünya mirasına adını altın harflerle yazdırmış Türk bilim insanıdır.
  • Bugün 4 sene önce kaybettiğimiz Oktay Sinanoğlu’na dair hangimiz tam bir bilgi sahibiyiz? Kaçımız kitaplarını okudu? Veya bilime yaptığı katkılarla ilgili tek kelime etmemiz mümkün mü?
  • Mimar Sinan gibi deha için yeterli kadar turizm açısından PR yapılıyor mu? Ortaya koyduğu eserleri okul gezileri hariç merak için gidenlerimizin sayısı kaç olabilir?
  • Genç bilim insanımız Canan Dağdeviren, cilt kanserini tespit edebilen giyilebilir kalp çipini icat ettiğinde ülkemizde ne kadar gündem oluşturdu? Ona ne kadar sahip çıktık? Daha da vahimi kaçımız adını duydu?
  • Türk tıp tarihinin en etkili doktorları arasında yer alan Türkan Saylan’ın cüzzam hastalığında dünyanın seyrini değiştiren araştırmaları ile ne kadar övünebiliyoruz?
  • MIT Technology Review tarafından “tıpta ve biyolojide çığır açan lider” olarak tanımlanan Biyokimyager Naşide Gözde Durmuş’u eminim hiçbirimiz tanımıyoruzdur. Ancak Durmuş, kanserin erken teşhisi üzerine yaptığı araştırmalarla dünya gündemini değiştirmiş bir Türk bilim insanıdır.
  • Dünya literatürüne “Arf Invaryantı” adıyla geçen, cebirsel ve diferansiyel topolojide büyük önem taşıyan bir çalışmaya imza atan Cahit Arf hayatı, çalışmaları ve azmi kimlere örnek gösteriliyor?

Yukarıda saydığım bu insanlar ve daha niceleri aslında gerçek birer Türk Markasıdır!

Türkiye’nin sahip çıkması, gerektiğinde koruması gerektiğinde de marka olarak pazarlanması ve en önemlisi daha da fazlasını yetiştirerek kültür mirasına daha nicelerinin katılması için desteklemesi gereken kişilerdir.

Steve Jobs’tan farksız! Tıpkı Steve Jobs gibi…

💬 Marka uzmanlarımıza yazın
Scan the code